2071-ISLAMSКA-ZAЈEDNICA-BOSNE-I-HERCEGOVINE-AGENCIЈA-ZA-CERTIFICIRANЈE-HALAL-КVALITETE

O nama

Agencija za certificiranje halal kvalitete je, shodno odredbama Codex Alimentarius, svjetski prihvaćenog kodeksa za halal hranu, te na osnovu odredaba Zakona o položaju vjerskih zajednica i crkava u Bosni i Hercegovini, jedina institucija u Bosni i Hercegovini koja je ovlaštena za izdavanje certifikata za halal kvalitetu i odobravanje upotrebe oznake halal na proizvodima.

Upravljanje i rukovođenje Agencijom podijeljeno je u više nivoa, što omogućuje efikasniji nadzor nad svim procesima i garantuje puno ispunjavanje odredaba svih akata Agencije i poštivanje procedura i pravilnika.
Organe upravljanja Agencijom sačinjavaju:

Verifikaciono tijelo – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,
Savjetodavno tijelo – Vijeće za fetve Islamske zajednice u BiH,
Upravno tijelo – Uprava Agencije koja se sastoji od 5 članova,
Stručno tijelo – Odbor za standarde koji je sastavljen od najistaknutijih stručnjaka u oblasti proizvodnje hrane i članova Uprave Agencije i
Direktor Agencije – neposredno rukovodi poslovima u Agenciji.

Imajući u vidu značaj i složenost ovoga posla, Agencija je uspostavila saradnju sa vodećim visokoškolskim i naučnim institucijama, laboratorijama i ustanovama za kontrolu ispravnosti namirnica u BiH. Agencija je, također, angažovala i planirani broj mladih visokoobrazovanih stručnjaka u oblastima islamskih znanosti, poljoprivrede, veterinarstva, medicine i ekonomije i obučila ih, po posebnom planu i programu, da vrše poslove certificiranja, audita i kontrole certificiranih proizvoda halal kvalitete.

Proizvođači hrane u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj su u ovoj Agenciji prepoznali validnu instituciju koja može potvrditi halal status njihovih proizvoda. Zahvaljujući njihovoj zainteresiranosti i opredijeljenosti za usklađivanje proizvodnje sa zahtjevima Osnovnog halal standarda, Agencija je već pokrenula proces certificiranja nekolicine vodećih proizvođača hrane u Bosni i Hercegovini, a u toku su i pripremni razgovori sa značajnim brojem drugih proizvođača.

Jedan od ciljeva Agencije je održavanje koraka sa svjetskim trednovima i dostignućima u oblastima proizvodnje, kontrole proizvodnih procesa i sadržaja halal proizvoda. Ovaj cilj Agencija namjerava postići uspostavljanjem i održavanjem aktivne komunikacije i saradnje sa sličnim institucijama koje već djeluju u drugim zemljama i učešćem na međunarodnim konferencijama, savjetovanjima, okruglim stolovima, te prisustvovanjem sajmovima halal proizvoda.
Kategorije:
Kanton:
Tuzlanski
Općina:
Tuzla
Mjesto:
Tuzla
Adresa:
Turalibegova 39

Status korisnika

  • Besplatni korisnik

Ocjene

  • Plaćanje:
  • Podrška:
  • Rokovi: