1922-Agencija-AFIP-d-d-Sarajevo

O nama

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Zaključkom broj: 01-858/99 (“Službene novine FBiH”, br. 40/99), obavezao je Vladu FBiH i Upravni odbor Zavoda za platni promet da u procesu transformacije Zavoda, između ostalog, formira poslovnu banku ili drugu servisnu instituciju od preostalog dijela aktive i uposlenika Zavoda.

Vlada FBiH je Zaključkom broj: 268/00 od 05.10.2000. godine dala saglasnost na prijedlog Odluke o osnivanju servisnih institucija u Sarajevu i Mostaru.

Na osnovu navedenih obaveza iz zaključaka Parlamenta i Vlade FBiH, te utvrđenog programa, Upravni odbor Zavoda za platni promet FBiH donio je Odluku o osnivanju Agencije za finansijske, informatičke i posredničke usluge d.d. Sarajevo i Agencije za pružanje financijskih, informatičkih i posredničkih usluga d.d. Mostar.

Upravni odbor Zavoda, kao osnivač agencija, Odlukom broj: 02-194 od 02.02. 2001. godine, obezbjedio je sredstva, opremu i poslovni prostor za početak rada agencija kao dioničkih društava sa 100% državnim kapitalom, koje će poslovati na temelju samofinansiranja od vlastite djelatnosti. Agencije su upisane u registar nadležnog suda u Sarajevu i Mostaru.

Cilj osnivanja agencija je preuzimanje dijela zaposlenika Zavoda, kao i preuzimanje poslova Zavoda koji se ne mogu prenijeti na banke i druge institucije u procesu transformacije Zavoda i njegovog ukidanja, te razvoj novih poslova predviđenih programom.

Agencije su počele sa radom u 2001. godini. Djelatnost agencija utvrđena je aktom o osnivanuju i statutima agencija, a potvrđene su i Zakonom o prestanku važenja Zakona o unutrašnjem platnom prometu (“Služene novine FBiH”, br. 56/04), kao i posebnim odlukama Vlade FBiH (“Službene novine FBiH”, br. 74/04) donesenim na osnovu navedenog zakona.

Između ostalog, AFIP obavlja i slijedeće poslove:

- vođenje blokiranih računa;
- vođenje, čuvanje i raspolaganje arhivom ZPP-a;
- prodaje taksenih maraka i mjeničnih obrazaca;
- prijema i obrade polugodišhjih i godišnjih obračuna pravnih lica;
- ostali poslovi koje vlada Federacije BiH i Parlament Federacije BiH ocijene da im trebaju pripasti, saglasno njihovim mogućnostima i osposobljenosti a na osnovu ukazane potrebe.
Kategorije:
Kanton:
Sarajevski
Općina:
Sarajevo
Mjesto:
Sarajevo
Adresa:
Ložionička 3

Status korisnika

  • Besplatni korisnik

Ocjene

  • Plaćanje:
  • Podrška:
  • Rokovi: